L’aparició de “ojeras” és molt comú a la població general i és una de les principals preocupacions estètiques en dones i homes joves superant per exemple, els solcs nasogenians o les arrugues peribucals.

Actualment el contorn periocular es pot tractar de forma eficaç amb la injecció d’àcid hialurònic específic per aquesta zona sensible. Utilitzem un àcid hialurònic anomenat “Teosyal – Redensity (II)” de la marca Teoxane que és l’únic aprovat per l’agència americana de medicaments (FDA) per a aquesta indicació. És un àcid hialurònic de molt baixa reticulació i amb una densitat baixa 15 mg/mL que permet actuar sobre les “ojeras” sense que es notin dipòsits ni irregularitats que es produeixen amb altres àcids hialurònics no adequats per la zona.

Com es realitza el procediment?

L’àcid hialurònic s’injecta amb una cànula molt fina d’uns 25G a través d’un orifici de menys d’1 mm a la zona malar. S’injecten quantitats de 0.5 mL aproximadament a cada “ojera”. El procediment es realitza de forma ambulatòria de tal manera que, un cop finalitzar el tractament, pot recuperar les seves activitats sense cap tipus d’alteració ni període de recuperació.

Quines contraindicacions hi ha?

Les pacients embarassades o en lactància no és recomanable que es tractin. També cal seleccionar adequadament els pacients per descartar aquells que presenten altres problemes a nivell de la zona periocular. Per exemple, els pacients més madurs (a partir dels 55-60 anys), sovint el problema no és de “ojeras” pròpiament sinó que presenten les anomenades bosses palpebrals a la zona inferior dels ulls per protrusió del greix orbitari a la zona palpebral. En aquest cas, el tractament adequat és realitzar una blefaroplàstia. Un altre cas delicat són aquelles dones o homes amb una laxitud palpebral augmentada o estasi limfàtica els quals tampoc són bons candidats al tractament.

Quines precaucions cal tenir a l’hora de tractar els pacients?

En primer lloc, és important no sobrecorregir el solc lacrimal que produeix la “ojera”. És preferible realitzar un tractament addicional posteriorment que no passar-nos amb la quantitat inicial de producte.

Per això, sovint serà necessari el tractament del contorn orbitari en dos sessions: primer la zona medial i posteriorment, en unes 2 setmanes, la lateral per evitar problemes de bloqueig del retorn limfàtic que produeixen un efecte d’edematització antiestètica de les parpelles.

En cas que calgui tornar a injectar la zona per augmentar el volum esperarem 1 mes ja que l’àcid hialurònic és un material molt hidrofílic (absorbeix molta aigua). Si no esperéssim el temps adequat podríem provocar un excés de volum per sobretractament.


#lamillorversiodetu

Tarrús · Morell, la teva Clínica de Cirurgia Plàstica i Estètica a Girona