L’impacte psicològic que suposa una mastectomia per tractar el càncer de mama és molt rellevant, no és només un tema de percepció individual i subjectiu. Nombrosos estudis han demostrat que la reconstrucció mamària ajuda a què la pacient es vegi millor i afronti més positivament el procés del tractament oncològic. A més, afavoreix les relacions personals, socials i les relacions íntimes de les pacients.
És per aquests motius que la reconstrucció després de mastectomia es realitza cada cop més. S’ofereix com a part integral del tractament del càncer en les unitat funcionals de mama dels hospitals.
Actualment s’intenta realitzar cada cop més la reconstrucció immediata, en el mateix acte quirúrgic de la mastectomia. Lamentablement a molts centres encara no hi ha cirurgians plàstics especialitzats que puguin realitzar la reconstrucció i aquesta es difereix a realitzar-la posteriorment, un cop acabat tot el procés de tractament del càncer.
Dorsal ampla amb Lipofilling, una opció reonstructora diferida després del càncer de mama.
Encara que no sigui l’ideal, la reconstrucció diferida es pot realitzar amb molt bon resultats funcionals i estètics. Existeixen múltiples opcions quirúrgiques que han de ser avaluades de forma individual. Una de les tècniques que havien quedat en un segon pla però que ha tornat és la reconstrucció amb el múscul dorsal ampla combinada amb lipofilling.. Això és així degut a la millora amb els materials quirúrgics, la innovació i l’adveniment de noves tecnologies
Uns exemples d’aquests refinaments quirúrgics en aquesta tècnica quirúrgica són la denervació del múscul i la desincerció completa del tendó a nivell de l’húmer. Això permet evitar contraccions poc estètiques quan el penjall muscular està col·locat a la mama. A més, ens evita tibantors i molèsties a nivell de l’esquena típiques d’aquest reconstrucció anteriorment.
Un cop realitzat la transposició muscular cal donar-li suficient volum a la reconstrucció per aconseguir un resultat simètric respecte a la mama contra lateral. Anteriorment, només ho podíem aconseguir amb una pròtesis. Avui en dia però s’ha demostrat que aquestes no estan exemptes de complicacions. Especialment en el cas que les pacients hagin estat irradiades cosa que pot elevar casi al 50% la taxa de contractures greus capsulars de la pròtesis implantada.
Per evitar aquests problemes, gràcies al refinament dels processos de transplantament de greix autòleg, ara és possible la injecció de greix. Realitzem una liposucció a la pacient i infiltrem aquest greix en la zona reconstruïda amb el múscul dorsal ampla perquè augmenti fins a 250-350cc de volum. Com si col·loquéssim una pròtesis però evitant els problemes d’aquesta en els teixits sotmesos als tractaments oncològics adjuvants.
Així doncs, combinem dos tècniques clàssiques per realitzar una intervenció innovadora amb resultats òptims a nivell estètic, segurs oncològicament i minimitzant les complicacions postquirúrgiques.