Skip to main content

 

En pacients que han estat irradiades després de la mastectomia la taxa de complicacions que presenta la reconstrucció amb pròtesi és elevada. Aquestes complicacions solen ser contractures capsulars, extrusió de la pròtesi, resultats antiestètics així com la necessitat de reintervenció.

Com es realitza la reconstrucció amb pròtesi si rebrà o ha rebut RDT?

Degut a l’alta taxa de complicacions asssociades a la radioteràpia en portadores de pròtesis aquestes solen evitar-se. Es prefereix la reconstrucció amb teixit autòleg, és a dir propi, de la mateixa persona. Aquests procediments complexes es basen en reconstruccions mamàries amb teixit abdominal tipus DIEP. També es pot utilitzar, en ocasions, el dorsal ample de l’esquena, teixit de la zona inguinal o del plec gluti tipus PAP.

De tota manera, en diverses situacions no podem evitar l’ús de pròtesis. Situacions com ara que la pacient sigui massa prima per aquest tipus de reconstrucció o bé que rebutgi cirurgies tan complexes. En aquests casos, s’ha d’optar per la reconstrucció amb pròtesi però afegint estratègies reconstructores diferents i més segures.

Tot i que la reconstrucció amb material protètic en pacients irradiades no és el més desitjable, com ja s’ha comentat, hi ha opcions i estratègies reconstructores que impliquen l’ús de les pròtesi que  poden donar bons resultats així com disminuir les complicacions.

Un algoritme reconstructiu que permet disminuir la taxa de complicacions és la utilització de greix autòleg. Aquest s’obté per mitjà d’una liposucció de l’abdomen, cartutxeres etc. Posteriorment s’infiltra al “flap” (sota la pell) de mastectomia per millorar l’espessor i la qualitat d’aquest teixit. Als 3-6 mesos es pot realitzar el següent pas reconstructor que serà la col·locació d’un expansor mamari i finalment el recanvi d’aquest per una pròtesi definitiva en el tercer i últim temps quirúrgic.

La infiltració de greix o “lipofilling ens millora molt la qualitat de la zona receptora de la pròtesi i, encara que no elimina el risc de problemes a llarg termini, ens permet obtenir una coberta cutània de més qualitat (on anirà la pròtesi) així com un tacte i resultat molt més tou i natural.

Leave a Reply