L’alopècia androgènica o calvície comú és la principal causa de calvície al nostre entorn i és deguda a causes genètiques. Per aquest motiu es pot observar un patró similar dins d’una mateixa família, cosa que és fàcilment observable i ja coneguda per la gran majoria de persones. Encara que és més comú en homes, un nombre no gens despreciable de dones també pateixen calvície encara que s’associa a edats més longeves i seguint un patró diferent als dels homes.
L’alopècia androgènica és una condició benigne, progressiva i lentament irreversible (si no s’hi posa remei) i segueix un patró característic. Afecta en primer lloc la zona frontal per després estendre’s a la zona temporal i occipital en últim lloc. A les dones el patró és diferent, ja que és més difús i sol afectar en primer lloc la zona parietal i central del cuir cabellut preservant la línia frontal. A nivell microscòpic es caracteritza per una miniaturització progressiva del pèl terminal que és substituït per pèls vellosos més fins que finalment es perden definitivament.
Podem prevenir o actuar per frenar l’alopècia androgènica? La resposta és: SÍ. És molt recomenable que, davant els primers signes de pèrdua de cabell o increment de la seva fragilitat, es consulti a un professional de la salut capil·lar per poder actuar quan abans millor. Existeixen múltiples tractaments (amb evidència contrastada) per frenar la caiguda, enfortir o inclús potenciar el creixement del cabell. A nivell mèdic podem actuar de quatre maneres diferents tal i com es pot veure a continuació.