Skip to main content

 

Hi ha una gran varietat de lesions cutànies cadascuna de les quals, requereix d’un abordatge individualitzat. Berrugues vulgars, lipomes o melanomes són algunes de les possibles lesions on la Dermatologia així i la Cirurgia Plàstica tenen un paper clau.

En general, podem classificar les lesions de la pell en dos grups: aquelles que són benignes i, per tant, el seu tractament es basarà en restaurar l’aparença estètica. En segon lloc les que són malignes que necessiten d’una excisió o tractament específic obligatori.

Dins de les malignes el ventall també és immensament extens però considerant les més freqüents i simplificant enormement podríem destacar-ne algunes. Les lesions malignes melàniques, com ara el melanoma, i les lesions no pigmentades com el carcinoma escamós així com el basocel·lular.

· Com s’ha de realitzar el tractament d’aquestes lesions cutànies?

És important que el tractament d’aquestes lesions cutànies el realitzi un cirurgià especialitzat. En funció de si es tracta d’un melanoma o un carcinoma, els marges de seguretat i l’extensió de l’exèresi que cal dur a terme són sensiblement diferents. A més, certes lesions requereixen d’un estudi ganglionar local perquè tenen risc d’extensió al sistema limfàtic. D’altres no s’estenen mai més enllà del teixit local circumdant a la lesió. Algunes lesions, encara que la minoria, també poden ser tractades amb pomades basada en citostàtics.

· Com es porta a terme  la cirurgia en lesions cutànies?

La cirurgia de les lesions de pell sol ser de baixa complexitat i es basa, en la majoria dels casos, en l’excisió simple i el tancament directe. Certes zones, on la pell no pot tancar de forma directe, requereixen de penjalls locals o d’empelts lliures de pell. Les zones especialment sensibles a requerir petites reconstruccions són: la vora de les parpelles, el nas i l’orella. També algunes zones on la pell té poca elasticitat com ara el cuir cabellut.

És per això que molt sovint els dermatòlegs diagnostiquen la patologia però deriven el/la pacient al cirurgià plàstic. En alguns casos, després de la exèresi de la lesió, cal realitzar petites plàsties locals per aconseguir un bon tancament de la ferida. Aquestes petites plàsties o moviments de teixit ens permet a més un resultat més estètic.

· Aquest tipus de cirurgia requereix d’ingrés hospitalari?

La gran majoria de casos NO. És una cirurgia que es pot realitzar en un quiròfan de cirurgies locals, com el que disposem a Tarrús · Morell, i al mateix moment el/la pacient pot continuar amb les activitats de la vida diària. Les cirurgies solen ser de curta durada, entre 20 i 40 minuts, o inclús menys si la lesió no necessita de la realització d’una plàstia local.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply