Hi ha una gran varietat de lesions de la pell cadascuna de les quals, requereix d’un abordatge individualitzat. Berrugues vulgars, lipomes o melanomes són algunes de les possibles lesions on el camp de la Dermatologia així com el de la Cirurgia Plàstica tenen un paper clau.

En general, podem classificar les lesions de la pell en dos grups: aquelles que són benignes i, per tant, el seu tractament es basarà en restaurar l’aparença estètica i les que són malignes que necessiten d’una excisió o tractament específic obligatori.

 Dins de les malignes el ventall també és immensament extens però considerant les més freqüents i simplificant enormement podríem destacar: les lesions malignes melàniques, com ara el melanoma, i les lesions no pigmentades com el carcinoma escamós així com el basocel·lular.

· Com s’ha de realitzar el tractament d’aquestes lesions?

És important que el tractament d’aquestes lesions de la pell el realitzi un cirurgià especialitzat, doncs en funció de si es tracta d’un melanoma o un carcinoma, els marges de seguretat i l’extensió de l’exèresi que cal dur a terme són sensiblement diferents. A més, certes lesions requereixen d’un estudi ganglionar local perquè tenen risc d’extensió al sistema limfàtic, mentre que d’altres no s’estenen mai més enllà del teixit local circumdant a la lesió. Algunes lesions, encara que la minoria, també poden ser tractades amb pomades basada en citostàtics.

· Com es porta a terme  la cirurgia en lesions de pell?

La cirurgia de les lesions de pell sol ser de baixa complexitat i es basa, en la majoria dels casos, en l’excisió simple i el tancament directe. Certes zones, on la pell no pot tancar de forma directe, requereixen de penjalls locals o d’empelts lliures de pell. Les zones especialment sensibles a requerir petites reconstruccions d’aquest tipus són: la vora de les parpelles, el nas, l’orella, o zones on la pell té poca elasticitat com ara el cuir cabellut.

És per això que molt sovint els dermatòlegs diagnostiquen la patologia però deriven el/la pacient al cirurgià plàstic coneixedors que, en alguns casos, després de la exèresi de la lesió, cal realitzar petites plàsties locals per aconseguir un bon tancament de la ferida així com obtenir un resultat el més estètic possible.

· Aquest tipus de cirurgia requereix d’ingrés hospitalari?

La gran majoria de casos NO. És una cirurgia que es pot realitzar en un quiròfan de cirurgies locals, com el que disposem a Tarrús · Morell, i al mateix moment el/la pacient pot continuar amb les activitats de la vida diària. Les cirurgies solen ser de curta durada, entre 20 i 40 minuts, o inclús menys si la lesió no necessita de la realització d’una plàstia local.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply