Amb l’edat la pell es torna flàccida, més atròfica, i apareixen taques degut a diferents mecanismes com la pèrdua de col·lagen, de fibres elàstiques, l’aprimament de la dermis i la redistribució del greix facial.

· Quines causes poden afavorir l’envelliment cutani? 

El principal causant, encara que moltes vegades no hi pensem, és l’exposició solar. Avui en dia, aquesta causa és agreujada a més a més pels tractaments de solàrium i pel costum de bronzejar-se més del que seria recomanable. Altres factors a tenir molt en compte és l’hàbit tabàquic –aquest és especialment important–, l’excés de consum d’alcohol i una dieta pobra en hortalisses i vitamines.

· Quins tractaments es poden utilitzar per millorar l’aspecte de la pell facial?

En primer lloc no es tracta de millorar l’aspecte de la pell sinó d’enriquir-la i millorar-ne les propietats, perquè en afavorir una pell més sana i ben nodrida, la pell guanyi externament en lluminositat, joventut i bellesa. Per fer-ho cal tenir en compte que no n’hi ha prou de tractar les zones més visibles, sinó que cal fer tractaments de base amb peelings químics exfoliants com l’àcid tricloroacètic que elimini les impureses de la pell. Seguidament, cal nodrir la pell de la cara de forma integral amb tractaments de mesoteràpia basats en aminoàcids i vitamines naturals, i àcid hialurònic de baixa densitat. Un cop realitzat aquest tractament de base ja tenim un substrat adequat per aplicar l’àcid hialurònic reticulat d’alta densitat de forma selectiva en els solcs i arrugues més prominents.

· Quin paper hi juga en tot això el tractament?

La toxina botulínica té per objecte complementar els tractaments anteriors. El seu efecte és produït pel bloqueig selectiu de certs músculs responsables de la mímica facial que, en ser bloquejats de forma parcial, ens permeten eliminar les arrugues dinàmiques que NO es poden tractar amb fillings (farciments) facials.

· Què més cal tenir en compte quan avaluem la pell?

Evidentment no és suficient revitalitzar la pell sinó que cal una avaluació, normalment efectuada pel dermatòleg, per veure quines taques o nòduls són susceptibles de ser lesions perilloses que requereixin extirpació. Un cop identificades, l’extirpació ha de ser realitzada per un cirurgià especialitzat que permeti no sols una exèresi segura de la lesió, sinó també una reposició funcional de la zona intervinguda.

· Què puc fer per mantenir la pell de forma adequada?

Com en tot, NO hi ha tractaments miraculosos. En primer lloc, és fonamental un filtre solar adient per evitar cremades a la pell per exposició excessiva al sol. Seguidament, calen unes pautes bàsiques d’hidratació de la pell amb cremes facials específiques per a cada tipus de pell i, finalment, un estil de vida saludable amb exercici moderat, i dieta rica en productes vegetals i frescos. Ah! I no ens oblidéssim de respectar les hores de son!