L’impacte psicològic d’una mastectomia no és només un tema subjectiu sinó que nombrosos estudis ja han demostrat que la reconstrucció mamaria no sols ajuda a veure’s millor, també millora molt positivament la forma en la què la pacient afronta el procés del tractament oncològic, afavoreix les relacions personals, socials i les relacions íntimes de les pacients.

És per aquests motius que la reconstrucció després de mastectomia es realitza cada cop més i s’ofereix com a part integral del tractament del càncer en les unitat funcionals de mama dels hospitals.

Actualment cada cop s’ofereix més la reconstrucció immediata, en el mateix acte quirúrgic de la mastectomia, però lamentablement a molts centres encara no hi ha cirurgians plàstics especialitzats que puguin realitzar la reconstrucció i aquesta es difereix a realitzar-la posteriorment, un cop acabat tot el procés de tractament del càncer.

Encara que no sigui l’ideal, la reconstrucció diferida es pot realitzar amb molt bon resultats funcionals i estètics. Existeixen múltiples opcions quirúrgiques que han de ser avaluades de forma individual però una de les tècniques que havien quedat en un segon pla però que tornen a estar en el primer pla degut a la millora amb els materials quirúrgics, la innovació i l’adveniment de noves tecnologies és la reconstrucció amb el múscul dorsal ampla combinada amb lipofilling.

Actualment es pot utilitzar el múscul dorsal ampla per la reconstrucció de la mama però realitzant refinaments quirúrgics com ara la denervació del múscul i la desincerció completa del tendó a nivell de l’húmer. Això permet evitar contraccions poc estètiques quan el penjall muscular està col·locat a la mama i també tibantors i molèsties a nivell de l’esquena típiques d’aquest reconstrucció anteriorment.

Un cop realitzat la transposició muscular cal donar-li suficient volum a la reconstrucció per aconseguir un resultat simètric respecte a la mama contra lateral. Anteriorment només ho podíem aconseguir amb una pròtesis però aquestes no estan exemptes de complicacions. Especialment en el cas que les pacients hagin estat irradiades cosa que pot elevar casi al 50% la taxa de contractures greus capsulars de la pròtesis implantada.

Per evitar aquests problemes, gràcies al refinament dels processos de transplantament de greix autòleg, ara és possible realitzar una liposucció a la pacient i infiltrar aquest greix en la zona reconstruïda amb el múscul dorsal ampla perquè augmenti fins a 250-350cc de volum. Com si col·loquéssim una pròtesis però evitant els problemes d’aquesta en els teixits sotmesos als tractaments oncològics adjuvants.

Així doncs, combinem dos tècniques clàssiques per realitzar una intervenció innovadora amb resultats òptims a nivell estètic, segurs oncològicament i minimitzant les complicacions postquirúrgiques.